🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

20 въпроса: Полина Лъжанска

д-р Лъжанска е сред инициаторите на сайта CancerCare.bg и благотворителния маратон Race for the Cure

   ©  Цветелина Белутова

Тази есен България за пръв път ще се присъедини към най-голямото спортно благотворително събитие в света, посветено на борбата с рака на гърдата - Race for the Cure, което се провежда всяка година от 1983 г. насам.

Идеята за състезанието (5 км бягане или ходене) тръгва от САЩ, но постепенно се пренася и в Европа. Тази година Race for the Cure ще има в 22 европейски града, сред които Атина, Брюксел, Сараево, Гданск, Болоня, Санкт Петербург, Белград, Сплит, Букурещ. В София събитието се организира на 29 септември в Южния парк от младата фондация "Победи рака". Тя стои и зад създадения от лекари проект CancerCarе.bg - уебплатформа за онкологични заболявания, която предоставя изчерпателна и достоверна информация за рака и работи в помощ на болните и техните близки.

А ако трябва да сложим едно сияйно човешко лице на организираната грижа за повишаването на грамотността на обществото в името на по-ниската смъртност от онкологични заболявания, това ще е д-р Полина Лъжанска, основателката на "Победи рака". Завършила е Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна, работила е в отделение по медицинска онкология във варненската болница "Св. Марина" и в МБАЛ "Сердика" в София. Прекъсва рано лекарската си практика, убедена, че ще е по-полезна като образова, подкрепя и носи светлина на другите.

Като какъв човек се определяте?

Добър и сърдечен. Обичам живота с всичките му аспекти.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Вярвам, че всеки човек е свободен да бъде какъвто пожелае. Вярвам, че няма невъзможни неща, и най-вече вярвам в любовта. Защото любовта наистина ще спаси света, ние само трябва да я открием вътре в себе си, за да можем да я раздаваме на другите.

Любимият ви момент от деня?

Обичам слънчевите сутрини, особено лятото на морския бряг.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Липсата на превенция на онкологичните заболявания и недостатъчната информираност на хората относно рака в България. Тези бяха и причините, поради които създадохме уебплатформата CancerCare.bg.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Помагаме на болни хора и на техните семейства. Организираме забавни събития, чрез които да ги подкрепим, окуражим и да ги накараме да се чувстват щастливи.

Как си почивате?

Обичам да пътувам по света и да прекарвам свободното време със семейството си и трите ни кучета.

Какво ви зарежда?

Позитивизмът и мотивацията на вдъхновяващи хора, които мислят за света много широко, които са иновативни и създават проекти за едно по-добро бъдеще.

Какво ви разсмива?

Ежедневно ме разсмива съпругът ми. С него във всяка ситуация успяваме да намерим онзи детайл, който обръща тъжното към шегата. Чиста проба забавление са ми сериалът "Теория на големия взрив", филмът Deadpool и, разбира се, шегите на Зуека и Рачков.

Какво ви натъжава?

Фактът, че хората са готови на всичко за пари и нямат сърца за другите.

Какво ви вбесява?

Несправедливостта и безнаказаността. Незачитането на човешките права. Потискането на жената като индивид. Насилието над животни. Глупостта.

Личност, на която се възхищавате?

Мелинда Гейтс, Илън Мъск, Опра Уинфри, Нелсън Мандела и много други, които превръщат света в едно по-добро място за живеене.

Кое свое качество харесвате най-много?

Харесвам в себе си това, че съм добър човек.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Притеснението ми да говоря пред много хора.

Каква суперсила бихте искали да имате?

Би било много хубаво да мога да се телепортирам от едно място на друго, без да отделям време и енергия за път. Винаги ми е било интересно да се върна назад в историята, например в Римската империя, за да видя как са се случили реално някои забележителни събития. Телепортацията би ми осигурила това изживяване.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Получих много красива икона на Исус Христос и подарих на съпруга ми китара.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

CancerCare.bg, Facebook, Google.

Къде бихте искали да живеете?

В последно време много си мисля по този въпрос, но засега в България се чувствам най-добре. Ако някой ден реша да рестартирам живота си на друго място обаче бих избрала това да се случи в Швейцария, Южна Франция или Калифорния.

Любимите ви имена?

Дарина, Бояна, Филип, Александър, Жаклин.

Най-интересното място, на което сте били?

Едно от най-запомнящите се места за мен е Индия. Това е един изключително различен, колоритен и екстремен свят, в който виждаш диапазона от най-голяма бедност до най-голям лукс. Там съм преживявала досега най-големия си взрив от емоции и чувства.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

" Тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно" - Джеймс Матю Бари.

Все още няма коментари
Нов коментар