zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Женските” болести “младеят” с всяка година



“Женските” болести “младеят” с всяка година

Всяка 10-та жена под 30 години днес страда от пролапс на гениталиите.

здраве.bg

Повече хора смятат, че не е прието да обсъждаме недостатъците си, още повече ако те са свързани с полови заболявания. Но съществува такава гинекологична патология, която не позволява на жените да я забравят и става причина не само за физически страдания, но и за психически преживявания и поставя под заплаха семейния живот.

Често тази болест прави жените неуверени в себе си, затворени, необщителни и значително намалява тяхната трудоспособност. Названието й е пролапс на гениталиите или смъкване на стените на влагалището и матката.

Най-честите симптоми са неконтролируемо уриниране при смях, кашлица, кихане, скокове или вдигане на тежести и невъзможност за задържане на газове и екскременти.

Болестта е известна отдавна на лекарите - още от времето на Хипократ. Днес тя продължава да е едно от най-разпространените женски заболявания.
Специалистите подчертават, че преди пролапсът на гениталиите се е смятал за болест на възрастните и старите жени, но днес тя много се е “подмладила” и вече се среща и сред младите.

Според статистиката заболяването се диагностицира от гинеколозите при всяка 10-та жена на възраст до 30 години, при 40% от жените на възраст от 30 до 45 години и при всяка втора жена в по-напреднала възраст.

Отпускането и изпадането на влагалището и матката се развива поради неспособност на мускулите на таза и маточните връзки да задържат половите органи в тяхното обичайно положение.
И при най-малкото физическо напрежение на жената, съпроводено със съкращаване на мускулите на корема, диафрагмата или мускулите на таза, се повишава налягането в корема и вътрешните полови органи се отпускат надолу.

В по-тежките случаи шийката на матката и дори самата матка се смъкват до нивото на входа на влагалището, а понякога излизат извън неговите предели, разполагайки се буквално между краката на жените.

При първоначалните стадии на заболяването жената може да не подозира за съществуващото заболяване и при преглед при гинеколог тя може за първи...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.