IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Особеностите на интимната хигиена при жената

17 ноември 2010 08 14

Всичко за анатомичните разлики на мъжа и жената

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Както жените, така и мъжете, се нуждаят от специална грижа за най-деликатната част на тялото си.

Частично препоръките се припокриват: необходима е ежедневна хигиена, внимателно измиване и избягване употребата на агресивни миещи средства, които могат да изсушат кожата и лигавиците на гениталиите, писа Puls.bg.

Агресивните сапуни разрушават естествения филм, който образува лигавицата, благодарение на който локалните тъкани се защитават от чужди микроорганизми.

Изсушаването е двойно по-опасно, тъй като напуканата кожа предоставя възможност за навлизане на болестотворни микроорганизми навътре в тъканта, което многократно увеличава риска най-вече от полово-преносими заболявания.

По какво обаче се различават потребностите за поддържане на интимната хигиена?

Първата особеност е очевидна и идва от различията в анатомичната структура на мъжа и жената. Както в повечето случаи става, мъжете са късметлии и в това отношение и при тях всичко е по-лесно.

Поддържането е по-достъпно, освен това не изисква така стриктно съобразяване на състава на измиващото средство, каквото се налага при вагината.

Защо жените трябва да използват специално измиващо средство като съдържание на активните съставки?

Вече е достатъчно известно, че микрофлората на влагалището е с особена, киселинна среда, с pH – 4,5. Тази кисела среда осигурява защита на тъканите на половите органи срещу патологични микроорганизми, които най-често се пренасят при секс.

Киселинността играе роля на преграда пред бактериите.

Локалният имунитет е от изключителна важност при жената, тъй като много лесно микроорганизмите могат да се разпространят в по-високо сложените органи – матка и съседните тъкани и органи в малкия таз.

Сериозната инфекция, честите повтарящите се проблеми са причина за високата заболеваемост на жените от цистит и други възпалителни заболявания на пикочните пътища и отделителната система въобще.

Друга очевидна разлика...

Поддържането на здравето е задължително условие не само за здравето на жената, а и заради нейната роля да дарява живот. Поддържането на чиста влагалищна среда, в границите на естественото й pH и защитен имунитет е гарант и за здравето на бъдещото дете.

Заболяванията на детето в кърмаческа и ранна детска възраст в действителност много често се дължат на предадени инфекции по време на раждането от майката на бебето.

Неприятен факт. Но факт. Към това число спадат особено честите инфекции на горните дихателни пътища, кожни изяви, инфекции на очите, лабиален херпес...

Има и трета разлика...

И тя е очевидна като различие между половете, но налага по-детайлно обяснение по отношение необходимостта от специална интимна грижа при хигиената на най-деликатната част на женското тяло...


Очаквайте скоро в Puls.bg.

КоментариКоментари