Американската Национална здравна служба препоръчва жените да се подлагат на рутинни проверки за здравето на сърцето на всеки пет години от 40-годишна възраст. Специалисти от Института за сърдечносъдово здраве в Орландо обаче смятат, че грижите за сърцето трябва да започват много по-рано. Според експертите е препоръчително още от 20-годишна възраст жените да следят телесното си тегло и индекса на телесна маса, кръвното налягане, нивата на холестерола и кръвната захар и обиколката на талията - показатели, пряко свързани със здравето на сърцето.

Благодарения на ранния скрининг дамите могат да намалят рисковете и да се предпазят или да забавят развитието на сърдечносъдови заболявания.

"Целта ни е да насочим вниманието към необходимостта от ранно полагане на грижи за сърцето, за да се намали опасността малки проблеми да се превърнат в животозастрашаващи състояния. При жените развитието на атеросклероза може да започне още в тийнейджърските години или след като прехвърляте 20-те. Важно е те да са запознати с потенциалните рискови фактори за сърцето и да внесат промени в начина си на живот възможно най-рано", казва д-р Каролина Демори от института в Орландо.

Д-р Демори допълва, че представителките на нежния пол обикновено са твърде заети с грижи за близките си и често не упражняват достатъчен контрол над собственото си здраве.

По поръчка на института е направено изследване сред над 1000 жени, съобщават от БТА. Резултатите от него показват, че участничките масово смятат, че възрастта, на която трябва да започнат да следят здравето на сърцето си, е 41 години. Около осем процента са на мнение, че трябва да се подлагат на изследвания, след като прехвърлят 20 години. Само няколко жени са знаели, че следенето на сърдечното здраве трябва да започва още на 20-годишна възраст.