Болести на мускулите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Мускулни болести

При мускулите се появяват различни видове неразположения, които са резултат от инфекция или наследствено предаване на мутирал ген. Тези болести засягат също нервните връзки и костите.

Работата на мускулите и нервите в човешкото тяло е силно свързана. Това означава, че ако мускулите атрофират, това се отразява на нервите и обратното.

Уврежданията винаги проявяват във външния вид, понеже разрушената мускулна маса се замества от съединителна тъкан.

Болести на мускулите за засегнатите означават, че те ще живеят с прогресиращо отслабване на мускулната маса. Подвижността им с годините намалява, а при липса на ефективно лечение те се предвижват единствено с инвалидна количка.

Жените по-често са засегнати от мускулни възпаления, отколкото мъжете.

Причини за болести на мускулите

Болести на мускулите се предизвикват по 2 основни причини – генетична предразположеност или инфекциозни причинители, от които най-често полиомиелитеният вирус.

Мускулните възпаления, предизвикани от микроорганизми, са сравнително рядко явление. По-често вследствие на автоимунно заболяване организмът образува защитни антитела срещу собствената си мускулатура.

Наследствените мускулни заболявания са резултат от мутация в определен ген, който предизвиква спинална мускулна атрофия, неврална мускулна атрофия, наследствена моторно-сетивна полиневропатия, миопатии и мускулни дистрофии.

Мускулна дистрофия

Видове болести на мускулите

- Миозити – те представляват възпаления на скелетната мускулатура. Предизвикват се от инфекции или автоагресивни миозити. Инфекцията може да е вирусна, бактериална или паразитна. Тя образува гной, подобно на абцес или флегмон, а възпаленото място отича;

- Миопатия – е заболяване на мускулните влакна, проявяваща се като мускулна слабост, намаляване на активността на мускулите, тонуса, а в крайните случаи се стига до атрофия. Най-често миопатията е наследствено заболяване;

- Мускулна дистрофия - мускулната дистофия е генетично заболяване, което се характеризира със слабост на мускулната тъкан и загуба на нейната моторна функция. При повечето хора дистрофията започва още от ранно детство и с времето прогресира, като поразени могат да бъдат и вътрешните органи - например сърцето;

Различават се няколко типа мускулна дистрофия - мускулната дистрофия на Дюшен, мускулна дистрофия на Бекер, фациоскапулохумералната мускулна дистрофия и окулофарингеалната дистрофия.

- Моторно-сетивна невропатия – това е наследствено заболяване и ако един от родителите страда от него, рискът да до предаде на децата си е 50%. При него прогресивно се губи мускулна маса;

- Мускулна атрофия – намаляване на мускулната маса, което се дължи на 2 основни причини. Първата е заради намалена физическа активност. Тя се появява най-често при хора, които не се движат достатъчно в ежедневието. Вторият тип атрофия може да се развие в резултат на травма или друг вид увреждане на нервите, при което се появява внезапно обездвижване на засегната област;

- Мускулна парализа - може да обхване малки мускулни групи или цял мускул, което разстройва движенията на засегната част. Заболяването засяга сериозно двигателната функция на мускулните влакна и може да се появи след травма на прилежащите нерви, полиомиелит, полиневропатия или ухапване от змия;

Симптоми на болести на мускулите

Основният признак, който говори за болести на мускулите, е тяхната слабост. Болният човек изпитва трудности при ходене, бягане или скачане. Умората на мускулните групи и деформацията в определени части на тялото също са ясен сигнал за проблем.

При възпаления като миозит тялото сигнализира и като повишава телесната си температура. При атрофията страдащият диша трудно и става по-податлив на респиратори заболявания.

Диагностициране на болести на мускулите

Първо се назначава мускулна биопсия, след което се провеждат серия от генетични тестове, които трябва да установят точната причина за увреждането. Проверява се нивото на мускулна слабост чрез електромиография, която показва съответните отклонения от нормата.

Провеждат се изследвания и чрез компютърна томография и ядреномагнитен резонанс, за да се видят вътрешните органи, които също могат да се увредят.

Лечение на болести на мускулите

За мускулната дистрофия няма лечение. Единственото, което може да се направи при това заболяване, е да се предпишат медикаменти, които да облекчат изявата на симптомите при болните.

При мускулната атрофия се назначават процедури, които да повишат стимулират мускулатурата. Често и при атрофията лечението е неуспешно.

При възпалителните процеси също се назначава физиотерапия и медикаментозно лечение, които трябва да заздравят мускулите влакна и да засилят имунната защита на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest