IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симптомите, при които тялото алармира за липса на витамини

8 февруари 2019 12 40

Дефицитът на важни съставки веднага рефлектира върху здравето ви

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Дефицитът на тези важни витамини може да наруши правилното функциониране на тялото и да доведе до различни здравословни проблеми, сред които косопад, нервни възпаления, слабост, световъртеж, болки в мускулите и ставите, постоянна умора, запек и др. За да не се стига до подобна ситуация трябва единствено да слушате тялото си:

1. Напукани устни

Ако устните ви са постоянно напукани и сухи, тялото ви ви подсказва, че ви липсва витамин В12.

2. Посивели коси

В една определена възраст косата посивява по естествен път. В случай, че при вас този процес започне доста по-рано, ви липсва мед. Можете да си я набавите с храни като гъби, сусамени семена и кашу.

3. Пърхот

Той е индикация, че тялото ви се нуждае от повече мазнини. Омега 3 мастни киселини се съдържат в орехи, сьомга семена от чиа и ленено семе.

4. Изтънели коси

Ако косата ви изглежда видимо изтъняла и безжизнена, вероятно ѝ липсват витамини от грубата В. Опцията да ги осигурите на тялото е или под формата на добавки, или като хапвате повече яйца, месо и птици.

5. Загуба на еластичност на кожата

Това е индикация за недостиг на витамин Е. Чрез яденето на птичи продукти, бадеми, спанак, зеле и растителни масла можете да увеличите нивата на витамин Е в организма и да подобрите еластичността на кожата.

6. Порязвания и синини

Ако получавате синка или кожата ви се цепи при най-малкото съпротивление и досег с други предмети, е налице недостиг на витамин С. Най-бързо може да заредите тялото с него като хапвате цитруси.

7. Постоянно чувство на умора

В масовия случай тази умора е в резултат на недостиг на витамин D и се усеща най-силно през зимата, когато слънцето е малко. Върнете тонуса на ума и тялото като прекарвате повече време на слънце. Внимание: през лятото то може да бъде опасно, така че използвайте слънцезащитни продукти, покривайте главата с шапка или се крийте под чадъра.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари