100-те основни различия между мъжете и жените

100-те основни различия между мъжете и жените

100-те основни различия между мъжете и жените

Мъжете и жените са различни. Науката признава този факт и търси отговори на въпросите „По какъв начин?” и „Защо?”. По темата са написани стотици хиляди трудове. Тук ви представяме сбито обобщение на стоте основни различия, открити досега от изследователите, и ситнезирани от научния отдел на RussianReporter.

В тази извадка няма да намерите отговори на въпроси като „Кой е по-добър?”, „Кой е по-умен?” и „Кой е по-морален?”. Разликите между половете не са в по-високото и по-ниското качество, а в уникални особености и способности, които трябва да се познават и да се използват интелигентно в житейските стратегии на жените и на мъжете.

Здраве и живот

1. Жените живеят по-дълго от мъжете. В България тази разлика е близо 7 години, като средната продължителност на живота е 74 г. – с 2,1 г. повече отпреди 10 години. Това съотношение е факт навсякъде по света, като изключение правят само някои държави като Бангладеш, Пакистан и Зимбабве, но съкратеният живот на жените там се обяснява с културните и цивилизационни различия, които повишават смъртността при раждане и общата заболеваемост при жените.

2. Мъжете по-често получават травми. Това е свързано най-вече с традиционно „мъжките” професии, при които има по-висока степен на риск от трудови злополуки – дърварство, работа с тежки машини, пожарникарство и др. От нещастни случаи загиват два пъти повече мъже, отколкото жени.

3. Мъжете боледуват по-често от рак на устната кухина, хранопровода, устните и гърлото. По данни на Националния раков регистър, през 2011 г. в България са регистрирани 34 864 случая на злокачествени заболявания, 18 659 при мъжете и 16 205 – при жените. Регистрираните случаи са с 581 повече в сравнение с 2010 г. От онкологични заболявания през 2011 г. са починали 16 844 души, като мъжете преобладават спрямо жените (9 820 мъже срещу 7 024 жени).

4. Мъжете страдат 3 до 6 пъти по-често от заболявания на стомаха и дванадесетопръстника. Един от основните фактори за това са мъжките полови хормони, които улесняват възпаленията. Женските хормони обратно, оказват заздравяващ ефект. Защо това е необходимо от еволюционна точка, все още не е обяснено.

5. Като цяло, мъжете боледуват повече. Те държат „първенството” в няколко десетки заболявания, между които например туберкулозата.

6. Жените имат свои болести. Не става въпрос за гинекологията, родилната треска или туморите на млечните жлези, които се подразбират. Дамите обаче много по-често страдат от проблеми с щитовидната жлеза, от ревматизъм и проблеми с апендикса.

7. Мъжете се оплакват по-малко. Според международните медицински статистики около 10% повече мъже оценяват общото си здраве като „много добро” в сравнение с жените.

8. Организмът на двата пола расте с различна скорост. Резкият скок в растежа на момичетата започва около 12-годишна възраст и се забавя около 16. При момчетата всичко започва по-късно – около 13-14 години до около 17.

9. Жените се развиват по-бързо в много отношения. Например в повечето случаи момиченцата прохождат 2-3 месеца по-рано от момченцата и проговарят 4-6 месеца по-рано.

10. Мъжете обаче започват да боледуват по-рано. Рискът от сърдечно-съдови заболявания става реален за тях около 50-годишна възраст, а за жените – над 10 години по-късно.

11. Мъжете по-бързо губят слуха си. В старостта този проблем се наблюдава по-често при „силния” пол.

12. Жените се хранят по-здравословно. Такава закономерност е открита както в Европа, така и в САЩ и други страни по света. Дамите обаче по-често имат хранителни разстройства като анорексията и булимията.

13. Жените имат по-силна имунна система. Организмът им произвежда повече антитела, а ендокринната жлеза тимус обикновено е по-добре развита. Тази закономерност се отнася не само за човека, но и за други бозайници. От една страна жените печелят от това – например по-лесно се справят с инфекциозните болести. Има обаче и минус – силната имунна система по-често отхвърля присадените органи.

14. Някои изследвания показват, че жените са по-чувствителни към болка. Това обаче не е категорично доказано и може да се отнася към различията във възпитанието, които налагат на мъжете да крият, че ги боли. По-точно е установено обаче, че обезболяващите препарати действат различно на двата пола – това е свързано с менструалния цикъл и хормоналния фон. Опиоидните аналгетици например помагат повече на жените.

15. Мъжете по-често умират млади. Смъртността при младежите на 15-19-годишна възраст е два пъти по-висока при юношите, отколкото при девойките. Освен болестите и травмите, трябва да се отбележат и самоубийствата – сред момичетата, според данни на международната статистика, те са много по-малко (неуспешните опити обаче са повече), отколкото сред момчетата.

16. Мъжете по-точно оценяват физическото си състояние. Това се проявява най-отчетливо, когато „по чувство” трябва да се определи нивото на кръвното налягане.

17. Мъжете повече се „вслушват” в себе си. Като определят здравословното си състояние, те се ориентират първо по вътрешните си усещания, а жените оценяват високо и реакциите на околните.

За разликите в интелекта и мозъчните функции може да прочетете в продължението утре! 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ