Това е толкова деликатна тема, че обикновено старателно се заобикаля. Мълчанието обаче може да доведе до големи неприятности.

Умението да се грижим за чистотата на половите органи изглежда съвсем проста процедура, но се оказва, че интимната хигиена също трябва да се изпълнява по определени правила, информира Tя.бг.

"Центърът" на женската репродуктивна система – вътрешността на матката – е стерилна. Ако в нея попаднат микроорганизми или вируси, са възможни усложнения при износване на бременността. За да се получи оплождането, в матката трябва да проникнат сперматозоиди. "Стражите", които ги пропускат вътре, а същевременно спират пътя на микроорганизмите, са бактериите, които “населяват” влагалището. Нормалната микрофлора на този орган 90% се състои от лактобактерии, отделящи млечна киселина. Киселата среда на влагалището унищожава повечето болестотворни бактерии, без да действа така унищожително на клетките на спермата.

Ако по някакви причини средата във влагалището стане алкална, а не кисела, числеността на лактобактериите силно намалява и освободеното пространство се заема от други микроби. Това състояние се нарича дисбактериоза.

Най-честата причина за нарушаване на кисело-алкалния баланс във влагалището е попадането в него по време на измиване на алкална сапунена пяна. Не е страшно, ако това се случи веднъж, но постоянните алкални “удари” водят до сериозни нарушения на микрофлората и съответно – към дисбактериоза. Горе-долу в половината от случаите първият симптом за това е неприятната миризма на риба, която не може да се премахне с никакви домашни средства. Жените са принудени да се обърнат към лекар, за да се отърват от неприятния мирис. В други случаи дисбактериозата се развива без симптоми, само нормалните ежедневни секрети от влагалището стават по-обилни.

Причина за снижаване киселинността във влагалището може да не е само сапунът. До такъв резултат могат да доведат някои хормонални промени и физиологични процеси в организма на жената, като менструацията и бременността. Освен това, защитните възможности на половите органи зависят от възрастта на жената. До 17-18 годишна възраст, т.е. до настъпване на половата зрялост, микрофлората на влагалището при момичетата лесно се нарушава при всякакви неблагоприятни въздействия. Устойчивостта намалява и при жените в менопауза.

В дните на менструация не трябва да се взема вана, да се къпете в басейн или други водоеми. Най-добре да се избягват половите контакти. Превръзките трябва да сменят не по-малко от 4-5 пъти дневно.

Ако използвате тампон помнете, че той не трябва да остава повече от два часа в организма. В повечето страни лекарите не препоръчват редовната употреба на тампони.

За подмиване използвайте топла вода, ръцете трябва да са чисти. Хавлията, която ползвате също трябва да бъде чиста и мека и да се използва само от вас.

Движението на водната струя и движението на ръцете при измиване на половите органи трябва да бъде в посока отпред-назад, за да не се пренесе инфекция от областта на задния отвор, което е и най-честата причина за инфекция на пикочния мехур. В същата посока – отпред-назад трябва да става и избърсването с тоалетна хартия.

След измиване, влагата не следва да се изтрива, а да се попива леко, за да не нараните меките части. Ако използвате сапун, той трябва да се слага само на кожата отвън, около входа на влагалището. Най-добре е да използвате обаче специална интимна козметика за хигиената на половите органи.

Асортиментът на тази козметика, разработена в съответствие с особеностите на физиологията на жената, е голям. Има специални интимни измиващи продукти, които могат да са както течни, така и под формата на сапун. Те също са съобразени с чувствителността на различния тип кожа. Тези средства не само отлично измиват, запазвайки микрофлората на деликатните части, но великолепно овлажняват, премахват усещането за сухота и премахват миризмата.

Продуктите за интимна хигиена обезателно съдържат антисептични добавки, а може да включват и екстракти от различни лечебни растения, и нерядко – необходими за здравето минерали, които съдействат за зарастване на микро-наранявания (охлузвания) на лигавицата като усилват кръвоснабдяването на тъканта. Понякога в състава на интимните продукти влизат вещества, препятстващи появата на гъбични заболявания. Не е трудно да се досетим колко актуални са тези добавки, имайки предвид широкото и лесно разпространение на гъбичките в средата на влагалището.
Някои видове измиващи интимни продукти са предназначени специално за “критичните” дни.

Геловете за интимна хигиена са “бисексуални” – предназначени не само за жените, но и за мъжете. Тези средства в още по-голяма степен овлажняват лигавицата на половите органи, тонизират я, дават усещане за свежест и, което е много важно, имат по-ефективни бактерицидни свойства. Те трябва да се използват при всяко посещение на басейн или плаж. В състава на геловете най-често влизат екстракти от лечебни растения.

Тя.bg