Защо  държавата иска да ваксинира преболедувалите и на каква база се определя 6- месечния период, в който важи положителният PCR –тест? Тези два въпроса вълнуват хиляди българи, които вече са се срещнали с коронавируса , но предвид очакваните рестрикции по отношение на мерките, основателно си задават въпроса  „Трябва ли да се ваксинирам и кога?”

 0.7% от боледувалите и 5% от ваксинираните могат да се разболеят отново, коментира вчера  доц. Тодор Кантарджиев в телевизионно интервю.

От друга страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи затягане на мерките, като даде вариант за работа на редица обекти с персонал и посетители, които са ваксинирани или имат сертификатът за преболедуване , в който заразата е установена с PCR тест и документът е валиден до шест месеца след положителния резултат.

Отново в телевизионно интервю съветникът на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров – проф. Мира Кожухарова  заяви: "Мерките целят ограничение на циркулация на вируса, намаляването на контактите има значение, най-сигурната мярка е да имаш имунитет - да преболедуваш или да се ваксинираш”.

Защо в такъв случай, няма протокол, чрез  който преболедувалите също да получават сертификат?

Едната от тезите в подкрепа на ваксинацията след боледуване е , че след известно време антителата се губят.  Това обаче  не означава, че оздравелият не разполага с никаква защита. Независимо от изчерпания ефект на антителата, организмът е защитен с помощта на т.нар. Т-клетки, в които се съхранява паметта за прекараната инфекция. Затова и в много случаи при част от преболедувалите се наблюдава не намаление, а увеличение на антителата. Според медици, причина за това е точно този Т-клетъчен имунитет, който се активира при нова среща с вируса. Т.е, ако в организма на преболедувалия отново попадне  вирус , той отново започва да отделя антитела.

Този въпрос обаче някакси се неглижира и изобщо не се обсъжда. Темата удобно се заобикаля, вероятно защото голяма част от лекарите се страхуват, че ако я обсъждат публично, ще бъдат причислени към лагера на антиваксърите. Това обаче далеч не означава, че не съществува.

TrafficNews е готов да публикува мнения на експерти , готови да защитят позицията си.